Ordförandekrönika julen 2018

Galoppåret är nu avslutat och julen står för dörren med umgänge, god mat med dryck och kanske också någon julklapp. Avslutningen på året blev lite turbulent då vi fick ställa in näst sista dagen och tävla fem dagar senare. Även denna dagen och sista tävlingsdagen kunde med lite otur med vädret varit i fara, men med mycket bra arbete av banpersonal och med föredömlig insats av vår banmästare, Rolf Olofsson, så gick allt bra.

Torsdagen den 13/12 anordnade SFK en jullunch för personalen på Jägersro, proffstränarna på banan samt för de som blivit champion under 2018. Detta är en tradition vi haft på Jägersro tidigare tillsammans med travet och för andra gången anordnade vi detta på Törringelund tillsammans med betalande gäster till subventionerat pris av SFK. I år var vi cirka 140 personer totalt som deltog mot 110 förra året och vi ser gärna att fler deltar. Stämningen var god med ett fint och välsmakande julbord som avslutades med utdelning av blommor och priser till årets champions. Tack Törringelund och Anna Thelander för ett mycket väl genomfört arrangemang.

Arbetet har fortsatt inom de olika arbetsgrupperna för strategisk utveckling av svensk galoppsport med bl a två styrgruppsmöten i Stockholm där jag och styrelsemedlemmen Bo Jacobsson deltagit. Åtgärder är nu avlämnade till SG styrelse för vidare beslut. Även lokalt har vi inom SFK tagit styrelsebeslut på olika åtgärder som tagits om hand i marknadsbudgeten för nästa år.

Överföringen av vår näringsverksamhet på Jägersro från SFK till SG AB rullar på enligt plan och mycket arbete läggs på detta, då det även är ett stort antal mindre avtal som ska säkerställas vid övergången, som ska ske 2018-12-31.

För att optimera förhållandena för nyinköpta åringar, har vi i dagarna genomfört en investering i nytt underlag till en av longeringsvolterna. Bo Gillborg har gått i pension och jobbar 50 % som anläggningschef, men har sedan någon månad tillbaka börjat att jobba inom projektgruppen för ny bana i Skåne. Därmed kommer Bo att lämna tjänsten som anläggningschef och jag kommer att under ett antal timmar i veckan vikariera som anläggningschef. Byte sker i dagarna och under våren är tanken att ny anläggningschef ska rekryteras. Avvaktan beror på det arbete som pågår inom strategiutvecklingen med inriktning mot resultatenhet vid respektive anläggning. Detta arbete är inte slutfört och därmed heller inte klarlagt arbetsuppgifterna för en anläggningschef alternativt platschef.

Inför nästa tävlingsår har SG förhandlat fram söndagarna som galoppens tävlingsdag där vi kommer att få TV tid som kommer att exponera vår sport på ett större sätt än tidigare. Dessa dagar kommer vi på Jägersro, utöver de särskilda eventdagarna, att satsa lite mer på med värdar och olika aktiviteter. Vad detta mer innebär i detalj, får vi återkomma med inför premiären nästa år.

Du kan redan nu betala in årsavgiften på 600 kr för 2019 på bg 144-6947 och glöm inte att ange vem det berör.

Med önskan om en riktigt God Jul och ett riktigt Gott Nytt Galoppår!

Håkan Birger
Ordförande Skånska Fältrittklubben