Styrelsens månadsbrev april 2024

Våren har nu kommit igång på allvar och så kickade säsongen igång och först ut i Skandinavien var Klampenborg. Vilken dag det blev, över 5 500 biljetter sålda och folket vällde in. Jublet från publiken när hästarna gick in på upploppet måste ha hörts till Bakken! Det finns hopp för galoppsporten!

En svensk segrare hade vi och det var den nybakta Skånska proffstränaren Kajsa Lindsjö som sadlade ut en vinnare i sin egenuppfödda Persian Magic och det var dessutom valackens allra första start i livet. Imponerande!

Bro Park genomförde sin första tävlingsdag planenligt nu på onsdagen. Nu närmar sig även säsongsdebuten på Jägersro med stormsteg och vi ser fram emot några fina löpningar på söndag och hoppas på fint väder samt bra uppslutning.

Ny galoppbana i Skåne

Mycket tid har lagts de senaste veckorna på att färdigställa ett hyresavtal, med tillhörande bilagor, mellan Svensk Galopp och Fastighets AB Bara Hippodrom som parterna kan signera i närtid. Hyresavtalet utformas utifrån ett relativt tidigt skede i projektet och utifrån rådande situation inom Svensk Galopp men är avgörande att det signeras för att Bara Hippodrom ska kunna komma vidare i sitt arbete med bland annat Svedala kommun och investerare.

Vidare har arbetet med planprocessen kring det kommande markområdet för galoppanläggningen fortsatt och då specifikt med alla de tillstånd och utredningar som krävs för att kommunen ska kunna jobba vidare med en ny detaljplan. Just nu är fokus på de olika tillstånd som krävs gällande vattenuttag, strandskydd och utfyllnad av vattenområden.

Kravspecifikationen för anläggningen skrivs om till en så kallad Programhandling som är ett dokument som bland annat arkitekter och entreprenörer har som underlag för den fortsatta projekteringen. Programhandlingen innehåller till exempel krav och behov kopplat till de byggnader som ska finnas och vilka tekniska standarder som ska råda och handlingen kommer att vara ett underlag för de beslut som behöver tas.

Stallrunda

Årets stallrunda genomfördes den 23 mars med totalt uppemot 100 deltagare. Vi hade tur med fint vårväder och fick se många fina hästar. Glädjande också att få se fyra nya proffstränare som kommit igång bra med antalet hästar i träning. Stämningen var överlag positiv och alla ser framemot kommande tävlingssäsong. Stort tack än en gång till alla tränare som var med.

Vinteraktiviteter

Vi var ett glatt gäng galoppentusiaster som samlades på Sir Tobys i Malmö för att se både loppen från Klampenborg och Grand National på Aintree. Dessvärre var inte tekniken och sändningarna helt optimala, så vi koncentrerade oss på sändningarna från Klampenborg. Mycket trevlig stämning och flera var mycket aktiva till att spela i de olika loppen.

Hästägarkommitté inom SFK

Vi behöver alla hjälpas åt med att få fram åtgärder för att öka antalet hästar i träning. Syftet är att arbeta fram strategiska åtgärder i smått och stort för att utveckla hästägandet. Vi har nu börjat att få in SFK-medlemmar som är intresserade av att ingå i hästägarkommittén, men vi kan bli fler, så anmäl ditt intresse via info@skanskafaltrittklubben.se

Mer information om kommittén och dess arbete kommer det att informeras om på vår årsstämma.

Framtida träningsmöjligheter vid Jägersro

Förhandlingar mellan Svensk Galopp och Skånska Travsällskapet (STS) är nu avslutade. Ett tilläggsavtal till det tidigare hyresavtalet mellan parterna är upprättat. En extrastämma kommer att genomföras inom SG den 29 april för att stödja eller avslå avtalet. Vi återkommer i vårt medlemsbrev i maj hur stämman utföll och vad det innebär för verksamheten på Jägersro.

Årsstämma

Kallelse till vår årsstämma den 6 maj har sänts ut och vi vill påminna om att du som avser att delta i middagen efter stämman, betalar in för denna i god tid. Vi kommer att genomföra information om Bara projektet samt från SG marknadschef, Katinka Berg direkt efter stämman.

Medlemskap i SFK

Vi är glada över att vi hela tiden ökar i antal av medlemmar inom SFK och också att nya unga medlemmar vill ingå i vår fina förening. Vår uppmaning till våra medlemmar är att se dig om bland dina hästvänner och få med fler i vårt sällskap.

Styrelsen i Skånska Fältrittklubben