Styrelsens månadsbrev augusti 2023

Då har de största tävlingsdagarna för året i vår region genomförts. Vilken fantastisk Derbydag det blev med fint väder, härlig publik, bra underhållning och en helt fantastisk segrare i dagens huvudlopp – Ayani! Det nya konceptet med lopp både lördag kväll och söndag får betraktas som ett lyckat drag. SG funderar nu vidare på lite småjusteringar för att det ska bli ännu lite bättre nästa år.

Första helgen nu i augusti blev även den verkligen en toppenhelg med två riktiga stordagar. Lördagen med Danskt Derby i en underbar miljö med fint väder och mycket publik i en fantastisk stämning och med en vinnare av Derbyt som var mycket populär. Dagen efter avreds Oaks och Hurricanelöpning här på Jägersro med Ayani som överlägsen och populär vinnare igen. Tränardubbel av Lennart Reuterskiöld Jr i Svenskt Oaks fullföljde helgen.

Kort om sommarens större tävlingsdagar

Svenskt Derby 2023 fick en överlägsen vinnare i form av Ayani! Denna häst har väl inte undgått någon och inte ett öga var torrt under segerceremonin! Det var Ayanis fjärde raka seger och detta på bara fem starter! Ayani reds som alltid av Oliver Wilson, som ju också vann loppet 2022! Chess Racing AB har fött upp och äger valacken och det är Jessica Long som tränar honom! Ayani är fjärde generationen i Chess Racings ägo (Mondschein-Vigelegere-Inaya-Ayani)! Nu har han hunnit med att vinna även Hurricanelöpning och därmed även Jägersros Triple Crown!

Vi ordnade bussresa till Danska Derbyt med utsåld buss och boka in redan nu för att vara med nästa år. Danskt Derby blev en fantastisk dag med perfekt väder, massor av publik och härliga lopp! Många (27) Skånetränade hästar var startanmälda med följande vinnare; Rhubarb Ripple, Irish Action i Zawawi Sprint Cup, Columbia med duktiga amatören Hedda Nexbo på ryggen och gamle derbyvinnaren Ready Teddy tillbaka i gammal fin form. Det blev även en populär vinnare av Danskt Derby, Slava Ukraini, som döpts för att hylla och hjälpa Ukraina i sin kamp för att överleva som självständig nation.

Oaksdagen på Jägersro blev blöt, men med några riktigt fina prestationer. I huvudloppet tog Lennart jr Reuterskiöld en snygg dubbel när American Zodiac slog stallkamraten Deja Vu med ett kort huvud. Båda stona är svenskfödda och det innebär att både derby- och oaksvinnarna är svenskfödda!

I Hurricanelöpning var Ayani totalt överlägsen till publikens jubel. Sällan eller aldrig har vi skådat en sådan vinnare på denna nivå av löpning på Jägersro. Ayani gick på bettet från start till mål de 2 650 meterna och var i princip oberörd i vinnarcirkeln.

Svensk uppfödning står sig bra!

Inför den svenska derbydagen var det startanmält 16 svenskuppfödda hästar i de fyra loppen som ingår i derbyserien, varav sex av 15 i Svenskt Derby.

I Malmö Stads Pris var Waldemar trea samt I Got Company prisplacerad. Marcella Bloom segrade i Derby Consolation med American Zodiac som tvåa. I Derby Day Sprint blev Carter och Philosophic prisplacerade. Ayani har vi redan nämnt som vinnare av Svenskt Derby med Beckham som prisplacerad, utöver detta så blev Cotton Eye Joe tvåa som danskfödd.

I övriga lopp denna Derbydag så blev Plantstepsdream tvåa i Valley Chapel Memorial och i och med detta så har han sprungit in 351 500 på årets tre starter. Vidare så blev Scarlett två i Helges Glasmästeri Summer Cup och Zamson Zaid prisplacerad i Zawawi Cup (L).

På Oaksdagen började det med att Swing i sin debut segrade i Lambada Cup med Wakaba på tredje plats. Sedan blev Tin Win tvåa i Jägersro Cup följt av Ayanis överlägsna seger i Hurricanelöpning med Waldemar som tvåa och Beckham prisplacerad. I Svenskt Oaks blev som vi tidigare nämnt American Zodiac vinnare med Déjá Vu som tvåa samt Xotica, Little Arabella och Keep On Dancing prisplacerade. I Malmö Sommarhandicap segrade Zamson Zaid med Single Malt på tredje och Röde Baronen på fjärde plats. Canadian Kylie blev tvåa i Altamiralöpning med I Got Compani som fyra. Dagen avslutades med en 3-årshandicap med endast fyra startande hästar, samtliga svenskfödda. Här segrade Philosophic.

Inte dåligt av våra svenskfödda hästar i en öppen och fri konkurrens. Passa nu på under höstens kommande åringsauktioner.

Presentationer

Vi har börjat med en serie på Facebook där vi kommer att presentera först uppfödare, men sedan även tränare, bland våra medlemmar.

Åringsauktion i Danmark

Ska vi ha bussresa till auktionen på York? Anmäl då snarast ditt intresse till; info@skanskafaltrittklubben.se Anmälan är bindande först då Du betalat in för resan, vilket vi återkommer med.

Kort uppdatering från projektet Bara Galopp och arbetet med ny galoppbana i Skåne

Det beslut som SFK:s medlemmar tog vid årsstämman i år om att SFK vid behov ska stötta projektet med upp till 3 miljoner sek som lån är nu formaliserat genom att ett avtal är tecknat mellan föreningen och YCAP AB som reglerar vad medlen ska användas till i projektet. En delvis ny projektorganisation och styrgrupp är på plats. Deltagare i styrgruppen är
representanter från Svensk Galopp och de tre sällskapen. Håkan Birger
representerar Skånska Fältrittklubben i styrgruppen och Jan Carlson är fortsatt projektledare.

Fokus på arbetet i projektet just nu är att ta fram tillräckligt underlag för att Svedala kommun ska kunna påbörja planprocessen för en ny detaljplan för det område som galoppanläggningen ska finnas på. Detta första delmål är tidsatt till september/oktober.

Avslutningsvis

Det tål att upprepas att det nu är av största vikt att vi ödmjukt går in i framtiden för en gemensam galoppsport, där vi i de tre sällskapen tillsammans med Svensk Galopp kan forma och utveckla vår sport för tillväxt inom alla områden. Vi behöver betydligt fler hästar i träning och för detta krävs det hästägare. Vi behöver ta hand om våra nuvarande ägare på våra tävlingsdagar och även vara ödmjuka och inbjudande mot nya hästägare. Här behöver vi alla hjälpas åt.

Styrelsen i Skånska Fältrittklubben