Styrelsens månadsbrev för augusti 2021

Så börjar sommaren gå över i höstfärger, med ett antal stora lopp genomförda under en intensiv galoppmånad i juli.

Väl genomförda evenemang av eventorganisationen med Anna Thelander i spetsen på Jägersro. Pandemin börjar släppa sitt grepp och vi kan samlas om än i begränsad omfattning och titta på löpen samt besöka våra hästar och träffas och ha trevligt tillsammans.

Vi börjar med Derbydagen där vi lyfter på hatten för den danska gästen Stroxx Carlras, tränad av Rikke Rohbach Bonde och ägs av danska Stald Ras, som med yttersta marginal besegrade Lennart Jr Reuterskiöld tränade Wolfof Vancover. På tredje plats hamnade den av Jacqueline Henriksson uppfödde hingsten Crystal Keys ägd av Waleed Zawawi och tränad också den, av Lennart Jr.

Bland alla fina prestationer denna dag ska Nocentsinkentucky också uppmärksammas för en strålande och smått överlägsen prestation. Tränad av Fredrik Reuterskiöld samt ägd och uppfödd av Mec Com Klippan.

Blott fjorton dagar senare avgjordes Oaks och Hurricane löpningar på Jägersro. Här fick Wolfof Vancover sin revansch i Hurricanelöpning med bred marginal och Oaks togs hem av Chatarina, också hon tränad av Lennart Jr. Chatarina är för övrigt delägd av SGs tidigare styrelsemedlem Roland
Johansson.

Några nämnda men inga glömda, genomgående fina prestationer under dessa båda stortävlingsdagar. Hästar, tränare och jockeys höll alla en mycket hög klass mätt med nordiska kvalitetsmått.

Vi som representerar Skånsk Galoppsport kan glädjas åt de antal startande hästar och antalet segrar som tagits av skånska tränare och ägare under de båda storloppsdagarna.

Detta visar med önskvärd tydlighet att, ”Utan en elit ingen bredd och utan en bredd ingen elit”!

Om vi associerar detta till en avsevärt större hästsport, ridsporten. Hur många hade kommit till Falsterbo Horse Show om det hade hoppats på höjder på 110-120 cm? Troligtvis de närmst sörjande.

Men när Fredricson och Co är på höjder 150-160 cm, då är läktarna fulla med publik och många av dom drömmer om att en dag själv får vara där. Köpa en bra häst, träna hårt och ha en självklar önskan att kunna börja tävla på de olika ridanläggningar som finns och där bli mottagen varmt och hjärtligt, för att då någon av alla dessa en dag ska ha starthäst på Falsterbo.

Ridsporten bjuder in alla från de olika föreningar som finns inom sporten att tävla med och mot de egna aktiva. Dom lär av varandra utvecklas tillsammans och gläds åt framgångarna tillsammans. Är det därför Svensk Ridsport ligger i världseliten? Vad har dom som galoppsporten saknar?

Fundera på den, är det något DU kan bidra med för att utveckla vår sport eller är DU en som bidrar till vår sports kräftgång? Ibland kan eftertanke vara en god idé.

Ska vi utveckla vår sport får vi nog börja tänka i nya banor. Är det rimligt att en anläggning som kostat hundratals miljoner kronor används som en arena ett tjugotal gånger om året? Vad kan vi göra för att utveckla och tjäna pengar på våra anläggningar utanför de dagar då vi tävlar på dessa.

Tänk om, tänk nytt!!

Styrelsen i SG har utsett en ny arbetsgrupp för projektet Ny bana i Skåne. Gruppen ska fokusera på finansiering och markförvärv.

Jan Kleerup (ordf JK, sammankallande)
Anders Jonsson (SG styrelse)
Isabella Sexton (SG styrelse)
Bengt Thomasson (JK styrelse)
Urban Jonsson (SG styrelse)

I dagarna har det också beslutats att SFK kommer att delta med Anders Klemedsson. Var uppmärksam på SG hemsida om vad som händer, då arbetsgruppen nu har påbörjat sitt arbete.

Då tiden allt snabbare rinner i väg behövs en tydlig plan från SG som ägare, uppfödare, tränare, jockeys och övriga intressenter kan luta sig mot och känna en trygghet inför framtiden så vi kan bibehålla och utveckla vår sport, hästsportens Formel Ett.

Vidare så har SG styrelse sänt ett brev till Skånska Travsällskapets ordförande angående byggplaner på Husiefältet redan våren 2022. I brevet påpekas giltigheten i gällande avtal.

Nu ser vi framemot en kommande höst med spännande löp och försöker leva efter sanningen ”Tillsammans är vi starka” såväl lokalt som nationellt. Om vi då och då biter ihop och försöker lösa stora och små konflikter, har vi nått långt. Kan vi sedan framöver centralt inom Svensk Galopp fokusera på att sporten och affärsmässigheten gå hand i hand, då har vi en rimlig chans att få upp näsan ovanför ytan igen.

Med bästa hälsningar
Styrelsen i Skånska Fältrittklubben.