Styrelsens månadsbrev för december 2021

Då är vi inne i årets sista månad och galoppsäsongen är avslutad. Många av våra medlemmar i SFK har haft stora framgångar som ägare, tränare, ryttare eller uppfödare under det gångna året såväl på Jägersro som på de andra banorna i Skandinavien.

Det är verkligen till att lyfta på hatten för Lennart Reuterskiöld jr som helt överlägset blir tränarchampion på såväl Jägersro som nationellt samt med många storloppssegrar som bl a VOTERLÖPNING och HURRICANELÖPNING med Wolfof Vancouver samt SVENSKT OAKS med Chatarina som ägs av Roland Johansson. Andra större segrar på Jägersro är med Plantstepsdream i BAKER TILLY PEAS AND CARROTS MILE (L) samt med Sto rmy Ocean i NORRA SKÅNSKA REGEMENTETS MINNESLÖPNING (L), ägd och uppfödd av Bo Andersson och Wiveka Jardby. Stora segrar på Bro Park har varit i SONGLINE CLASSIC (L) med Auenfürst och senast i listedloppet APPEL AU MAITRE STOCKHOLM FILLIES&MARES STAKES med Havana Red. Tidigare i somras så vann Hey Brother BRO PARK TRIAL, delägd av Anja Rhodin och uppfödd av Christer Schildt. Vidare så blev Archimedes Face från Jr.s stall segerrikaste häst på Jägersro.

Nina Lensvik har haft stora framgångar på Klampenborg under året med bl a Suspicious Mind med seger i SCANDINAVIAN OPEN CHAMPIONCHIP (Gr.3) och även på Jägersro med seger i SFK JUBILEUMS LÖPNING (L) samt utsedd som årets äldre häst på Klampenborg. Vidare så plockade Nina även hem DANSKT St LEGER med Suspicious Boy och DANSKT KRITERIUM med Eternity Tree.

Bodil Hallencreutz och kretsen runt Jazz Explosion skördade fina framgångar den gångna säsongen. Mest meriterande var naturligtvis den stora segern i PRAMMS MEMORIAL på hemmaplan.

Som tränare med litet antal hästar i träning lyckades Ellinor Rasmusson med Isla Bonita bli Årets Handicapper på Klampenborg, ägd av ett flertal medlemmar i SFK.

Som ryttare blev Hanna Nimåker amatörchampion på Klampenborg.

Det är också inspirerande att följa Jessica Longs resor till Tyskland och pröva lyckan där mot internationellt motstånd med inte så små framgångar, vilket också visar på vår förmåga att tävla utanför Skandinavien. Under hösten avtackade s Freestyler i Jessicas träning med medlemmar ur SFK som delägare. En häst som blivit tvåa i STOCKHOLM CUP (Gr 3) och som de haft stora framgångar med.

Några medlemmar som särskilt stuckit ut är ovanstående, men ingen glömd bland alla andra framgångar för våra medlemmar.

Grattis också till Jacob Johansen och Kate Alvesparr till championatet som bästa ryttare på Jägersro bland proffsen respektive amatörerna samt till alla övriga lokala champions på Jägersro för 2021.

Två av våra medlemmar slutar som professionella tränare vid årsskiftet, Bodil Hallencreutz och Jan Erik Pettersson. Jan Erik har vigt hela sitt liv åt galoppsporten, inledningsvis uppe i Stockholm och sedan här i Skåne. Först under ett antal år på Vasaholm och sedan här på Jägersro.

Bodil kom in i om in i galoppsporten lite senare, men har också sedan lagt ned sin själ och hjärta för vår sport. Stort tack till er båda för allt ni gjort för galoppsporten.

Arbetet fortgår med vårt deltagande i de båda grupperna för avtalet med Skånska Travsällskapet (STS) och markletargruppen för ny galoppbana i Skåne. SFK har inget huvudansvar för någon av grupperna, men deltar, har insyn och påverkar så långt det är möjligt. Det är förhandlingar under god stämning med STS, men ingenting är ännu helt överenskommet. På anläggningen kommer träning att kunna genomföras som idag under hela 2022.

Arbetsgruppen för en ny galoppanläggning i Skåne, har sedan mitten på juli månad arbetat med att finna markområde som är lämpliga för detta ändamål. Gruppen har under Jan Kleerups ledning presenterat tre områden, Toppeladugård, Bara och Golfanläggningen vid Sturup. Gruppen har den 30 november överlämnat sin slutrapport till Svensk Galopps styrelse. SG:s styrelse kommer nu att tillsätta en grupp som har till uppgift att fortsätta att förhandla och utse vilket område som anses mest positivt för en ny galoppanläggning i Skåne. I gruppen ingår Harald Dörum (VD), Anders Lilius (Ordf SG), Urban Jonsson (SG styrelse) och Anders Klemedsson (SFK styrelse).

Under nästa tävlingsår kommer vi att tävla två kvällar på fredagar, varav en är Hästarnas mästare. Den andra kvällen är före midsommar och förhoppningsvis en fin försommarkväll som vi skulle kunna göra något särskilt med. After Work med olika inslag. Kom gärna med förslag.

Vi har under året tagit ett steg framåt för att stödja och utveckla ponnygaloppen i Skåne genom att ha bildat en ungdomssektion. Vi sponsrade ponnygaloppen på tävlingsdagen med SFK JUBILEUMSLÖPNING och planen är att göra så även 2022 samt ytterligare en tävlingsdag. Vidare så har vi tankar om att genomföra utbildningsdag med stallbesök hos någon proffstränare. Även här tar vi gärna emot förslag på aktiviteter för våra ungdomar.

Den 26 december är alla välkomna till John Scott på Jägersro för att följa fina hinderlöpningar från England. Tävlingarna börjar kl 14.00 och beräknas pågå till kl 17.00. Särskild inbjudan kommer i dagarna.

Det blir spännande att följa våra deltagare i Dubai under första månaderna nästa år. Framförallt från våra medlemmar Nina Lensvik med One Rocketman, Sanary och Suspicious Mind och Ricardo Ramallo med El Guanche samt vår medlem Berno Fonzander i Hästgruppen i Lund med I Kirk, Plata O´Plomo och Steinar, samtliga i träning hos Susanne Berneklint. Lycka till!

Planer finns för att genomföra en stallrunda på Jägersro sista lördagen i mars. Vi återkommer om detta med hänsyn till pågående pandemi.

Redan nu kan du betala in årsavgiften på 300 kr för 2022 till bankgiro 144 6947. Är du under 25 år är årsavgiften 150 kr och är du under 18 år är det 50 kr.

SFK styrelse önskar alla våra medlemmar en riktigt God Jul och Ett Gott Nytt År samt stort lycka till inför säsongen 2022!

Styrelsen