Styrelsens månadsbrev september 2023

Efter en osedvanligt regnig period ser vi nu fram emot lite stabilare väder och en härlig höstsäsong för galoppsporten. Närmast i tiden ligger två stordagar på Bro Park med Breeders den 10 september och Stockholm Cup dagen den 17 september, och vi hoppas på nya skånska framgångar. Extra spännande blir att se hur Ayani kan matcha den äldre eliten i Stockholm Cup.

På hemmaplan ser vi närmast fram emot två större tävlingsdagar med Rosengårdslöpning den 24 september samt SFK Jubileumslöpning den 8 oktober. Vi hoppas på att få se en lite större publik på plats, kanske lyckades vi attrahera lite ny publik och potentiella framtida nya ägare i samband med ”Hästarnas Mästare. Och på tal om ”Hästarnas Mästare”, vilken succé det blev, över 2.000 besökare, härlig stämning, spännande tävlingsmoment och en mycket värdig vinnare! Stort tack till SG:s marknadsgäng för en riktigt lyckad kväll!

Söndagen den 3 september avreds Danskt Oaks med Keep On Dancing som vinnare i Jessica Longs träning och flera medlemmar i SFK som delägare i Motivated People. Fyra svenskfödda hästar i loppet som blev etta, tvåa, trea och femma. Jessica tränade även trean Bucks Racings Exotica. Åter igen mycket goda framgångar för svenskfödda hästar.

Dags för åringsauktioner – vi tar bussen!

Vi ser nu med spänning fram emot höstens åringsauktioner, den 19 september på Bro Park och den 22 september på York Stutteri. Nästan 150 st åringar bjuds ut och vi har ju i år sett att svenskuppfött kan stå sig bra i konkurrensen, till detta kommer också de bonuspremier som ställs ut.
SFK anordnar en bussresa till åringsauktionen på York den 22 september. Bussen avgår från Jägersro kl 10.00 och hem ca 19.00.Priset för resan är 300:-för medlem i SFK och 400:- för icke medlem och betalas in antingen via Swish 0761-422625 eller bg 144-6947. Anmälan är bindande och det är först till kvarn som gäller då det endast finns 20 platser.

Kort uppdatering från projektet Bara Galopp och arbetet med ny galoppbana i Skåne

Projektet löper på enligt plan. Under sommaren har ett antal besök och intervjuer genomförts för att dels samla in underlag hur man löst olika funktioner logistiskt och placeringsmässigt på våra galoppanläggningar dels intervjua funktionärer, tränare, besökare och hästägare för att i få deras synpunkter. Ett arbete som kommer att fortsätta och fördjupas kommande månader via olika arbetsgrupper och som kommer att vara en viktig och avgörande del i den fortsatta projekteringen.

Fokus i projektet är att starta planprocessen tillsammans med Svedala kommun för att få en ny detaljplan för markområdet där anläggningen ska byggas. Planen är att det arbetet ska vara färdigt kring månadsskiftet september/oktober så att kommunen kan ta de beslut som krävs för att starta planprocessen. Underlag till planprocessen togs bland annat fram i en workshop som genomfördes med Turnberry och arkitekterna tillsammans med projektgruppen och arbetsgruppen i förra veckan.
Projektgruppen planerar att genomföra ett informationsmöte för alla intresserade på kvällen tisdagen den 26 september. Vi återkommer angående tid och plats för detta.

SG:s rådslag och höststämma

Helgen den 28-29 oktober är våra fullmäktigeledamöter kallade till Svensk Galopps rådslag och höststämma i Stockholm. Förutom sedvanliga ärenden på höststämman så som till exempel ekonomiskt utfall för årets första sex månader och val av ledamöter till valberedning, kommer även fyllnadsval av ordinarie styrelsemedlemmar att genomföras. Vid ordinarie årsstämma i juni uppstod som bekant ett antal avsägningar som tillfälligt lösts med interima styrelseledamöter utsedda av respektive galoppsällskap.

Rådslagets agenda kommer sannolikt att behandla ett antal frågor kopplade till SG:s strategiska plan, såsom långsiktig ekonomi, tillväxt mm.

Höststämma i SFK

Höststämman i SFK är inplanerad till måndagen den 6 november kl 18, reservera tiden!

Mot framtiden – tillsammans med gemensamma krafter

De senaste årens ökade polarisering och motsättningar inom galoppen har fört med sig ett minst sagt svårt samarbetsklimat, högt tonfall samt hårt språk och utspel i sociala medier och andra sammanhang. Vi ser nu också att SG:s anställda upplever en negativ psykosocial arbetsmiljö då de utsätts för en hel del kritik och påhopp från olika aktiva och intressenter i vår sport. En utredning kommer att genomföras för att hitta vägar för att komma tillrätta med de problem som finns. Vi har ju också var och en ett ansvar för hur vi uttrycker oss i olika kanaler och möter andra människor i vår sport. SG;s styrelse har tillsammans med sällskapens ordförande genomfört ett möte där alla var överens om att Bara projektet, som röstades igenom med stor majoritet i fullmäktige, skall vi nu med gemensamma krafter göra allt vi kan för att föra i mål, så att vi får en bra bana i Skåne.

Avslutningsvis

Till sist vill vi önska er alla en fortsatt skön höst med fina upplevelser på våra galoppbanor, vi ses väl där?

Styrelsen i Skånska Fältrittklubben